Eredetvédett, 100%-os tisztaságú,
DLG -díjas hidegen sajtolt olajak
Stájerországnak sok arca van: a legkerekebb pedig a tökös arca, pontosabban az, amelyik a stájer olajtököt ábrázolja. A héj nélküli mag az étkezési tökök között különleges változatnak számít, és ezáltal hatékonyabb a préselése is. A végeredmény pedig a stájerországi zöld arany, a finom tökmagolaj.
Az olajtök a homokos, jól szellőző talajnak, valamint a párás és meleg éghajlatnak köszönhetően nagyon jól érzi magát Stájerország déli részén. A töktermesztők ősszel türelmetlenül várják, hogy végre leszüretelhessék a nagy és kerek tökjeiket, hogy aztán kipréselhessék belőlük az értékes, feketés-zöldes csillogó olajat. A stájer tökmagolajnak kellemes karamellás illata és dióhoz hasonló íze van, a színe pedig feketés-zöldes. Sokoldalú felhasználhatóságának köszönhetően olyan finomságokhoz is ideális, mint a vanília fagylalt, a levesek vagy a tojásos ételek. A 100%-os tökmagolaj telítetlen zsírsavakban gazdag és rendkívül magas az E-vitamin tartalma, koleszterinmentes, adalékanyag mentes. Éppen ezért a tökmagolaj elengedhetetlen szerepet játszik az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásban.
A Pelzmann tökmagolajra a legszigorúbb irányelvek vonatkoznak. A szállítástól számított folyamatos minőségellenőrzés garantálja a tökéletes végterméket az első sajtolásig, a termelés ezért különösen összetett és kiterjedt. A Pelzmann minőséget a tapasztalt alkalmazottak és szállítópartnerek saját szigorú minőségi kritériumai és a speciális Pelzmann sajtolótechnológia biztosítja. A tapasztalt sajtoló mesterek nemzedékről nemzedékre adják tovább tudásukat, így megőrizve a tipikus stájer hagyományt a tökmagolaj előállításában.A kifejezetten a dél-stájerországi malom számára kifejlesztett géppark ötvözi a hagyományos, korábban használt anyagokat a modern elemekkel. A malom szíve egy 40 tonnás prés.
A stájer tökmagolaj előállítási módja az évek során sokat változott. A kiváló íz és minőség azonban a régi maradt. Minőség, amelynek neve: Steirisches Kürbiskernöl. Minden egyes, körülbelül 35 000 tökmag kipréselt levével megtöltött üveg egy egyedi ellenőrzőszámot tartalmazó zárjeggyel van ellátva, amelynek célja a tökmagolaj termőföldről a préselésig megtett útjának dokumentációja, a tökmagok származási helyének igazolása, az olaj olajmalomban való előállításának és a zöld arany száz százalékos tisztaságának tanúsítása. 1996 óta a stájer tökmagolaj eredetvédett termék az EU-ban, földrajzi oltalom alatt áll.
A pelzmanni stájer tökmagolajhoz csak ellenőrzött, szerződéses őstermelő által termesztett stájer tökmagot használnak. Az első préselés, a szigorú minőségi kritériumok és a sokéves préselési tapasztalat biztosítja az egyedi, finoman diós Pelzmann ízt. A Pelzmann stájer tökmagolaj gondos előállítása biztosítja a termék értékes összetevőinek megőrzését. A pelzmanni stájer tökmagolajra szigorú uniós védelmi előírások vonatkoznak, a „stájer tökmagolaj - OFJ” , oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel van ellátva. Miután a tökmagokat megszárították és gondosan megtisztították, speciálisan Pelzmann számára készített kőmalmokban őrlik. Ezután a tökmag őrleményt víz és só hozzáadásával teljesen automatizált, speciális keverésnek vetik alá. Az ezt követő pörkölés során kapja meg az egyedi ízét. Ezután a pépet finom nyomású, modern mechanikus olajprésekben préselik, ahol a nyomás és a hőmérséklet beállítható, így az olaj értékes összetevői minél jobban megmaradnak. Az eredmény egy sötétzöld olaj, amelyet dekantálnak, ideiglenesen rozsdamentes acéltartályokban tárolnak, és további minőségellenőrzés után utókezelések nélkül, üvegpalackokba töltik. Fénytől védve, hűvös helyen tárolva és jól lezárva, akár egy évig is eltartható.